Održan 1. Znanstveni skup u Cetingradu Povijest i današnjica Cetina

30. svibnja 2012., u Cetingradu je svečano obilježen Dan Hrvatskog sabora, a cijela manifestacija pod imenom “Povijest i današnjica Cetina“ povodom ovog uistinu značajnog povijesnog datuma, bila je u znaku proslave 485. obljetnice zasjedanja Hrvatskog državnog sabora u Cetingradu i utemeljenja znanstvenog skupa o Cetinu.

Ova svečanost, naime, službeno označava početak priprema velikog slavlja za 500-tu obljetnicu Hrvatskog državnog sabora održanog na Cetinu u zajedničkoj organizaciji Udruge Cetin 1527. i Općine Cetingrad. Po prvi puta u ovako velikom broju u našoj općini su se okupili učeni ljudi koji promišljaju povijest ovog kraja. Među poznatim povjesničarima i arheolozima iz Zagreba i Karlovca bio je i sin našeg kraja i biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović koji je ne samo biskup nego i povjesničar.

U srijedu je tako održan prvi znanstveni skup, pri čemu je cilj utemeljiti buduću tradiciju ovakvog tipa javnog okupljanja i tako pridonijeti poznavanju povijesti, a samim time i boljem razumijevanju sadašnjosti Cetingradskog kraja. Stari grad Cetin zauzima važno mjesto u povijesti hrvatskog naroda. Namjera je organizatora započeti sustavna znanstvena istraživanja čitavog cetingradskog kraja i uspostavljanje periodičnog znanstvenog skupa i periodične publikacije posvećenih cetingradskom kraju. Dvije su važne teme ovih istraživanja: sam stari grad Cetin i srednjovjekovna baština Cetina koja obuhvaća i druge lokalitete kao što su Kraljevac ili Crkvina, te ukupna baština cetingradskog kraja iz svih razdoblja povijesti.

No, održavanje znanstvenih skupova tek je jedna od brojnih djelatnosti koje su udruga i općina pokrenule u sklopu ovog projekta. Od ostalih, neke su u realizaciju krenule prije par godina, poput primjerice čišćenja staroga grada Cetina i nastavka njegova istraživanja. Stari grad se malo po malo obnavlja prema dotoku sredstava. Druge aktivnosti će tek uslijediti, ali jedno je sigurno: sljedećih 15 godina građani Cetingrada svjedočit će stvaranju kulturno- znanstvene povijesti koja će općini donijeti prepoznatljivu etiketu kraja bogatog kulturno – povijesnog naslijeđa čije najzanimljivije tajne tek treba otkriti, dok će one već otkrivene dobiti novi značaj među širom javnosti. Planovi su ambiciozni i doista hvalevrijedni, a glavna nit vodilja su osmišljavanje i realizacija znanstvenih, kulturnih i drugih djelatnosti koje će pridonijeti da se slavna hrvatska povijest ne zaboravi. Obnavljanje tvrđave Cetin lagano postaje pokret koji će povezati povjesničare, arheologe i narod koji ovdje živi a to je jamstvo da će ovaj projekt sasvim sigurno i uspjeti.

Održana je i svečana sveta misa, a zatim je odana i počast poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon toga uslijedio je posjet starom gradu Cetin sa kojeg je pucao veličanstveni pogled na okolicu, kasnije se, u sklopu okruglog stola, raspravljalo o sadašnjim i budućim aktivnostima. Doneseni zaključci utvrdili su povijesni, antropološki, arheološki, etnološki, ekološki, sociološki, ekonomski i politički pristup proučavanju i razumijevanju te razvoju cetingradskog kraja. U takvom duhu bit će održavane sve nadolazeće stručne rasprave koje će objediniti stručnjake iz različitih područja i, u konačnici, rezultirati jednim temeljitim i širokim, odnosno sveobuhvatnim izučavanjem cetingradske povijesti i svih njegovih znamenitosti

Želja Općine Cetingrad i udruge Cetin 1527. kao i svih žitelja da se na 500-tu obljetnicu cetinskog sabora održi sjednica Hrvatskog sabora na Cetinu. Vjerujemo i nadamo se da će se u skoroj budućnosti a nakon velike obnove razvalina Cetina, vratiti stara slava djedovine i započeti istinski razvoj i sjaj ovog dijela Hrvatske.