PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. JOSIPA UZ TRADICIONALNI STOČNI SAJAM

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa narod ovoga kraja  19. ožujak je oduvijek  bio poseban dan. Blagdan svetog Josipa datum je na koji se u Cetingradu  svake godine okupi velik broj vjernika, kao i danas na misi u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Uz uvijek dobrog domaćina, načelnika općine Cetingrad Milana Gašparina, nazočan je bio  župan Karlovačke županije Ivan Vučić, gradonačelnik grada Slunja Jure Katić, načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić, načelnik općine Saborsko Marko Bićanić  i mnogi drugi koji su i ovom prilikom pokazali da je današnje političko vodstvo općine Cetingrad i Karlovačke županije uvijek uz svoj narod.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABez ikakve medijske najave narod zna za Josipovo u Cetingradu i od ranih jutarnjih sati ceste prema Cetingradu pune su vozila. Rijeke ljudi se slijevaju u Cetingrad, kolone poljoprivrednika, trgovaca, nakupaca, obrtnika i znatiželjnika. Trešti narodna glazba i Cetingrad je postao i ovog Josipova,  središte ovog dijela Hrvatske.

No,  ne okupljaju se  samo vjernici, budući da se na ovaj dan  održava i stočni sajam, koji je jedan od rijetkih preostalih sajmova takve vrste u Hrvatskoj. Posjećuju ga zato poljoprivrednici i stočari ne samo iz Cetingrada i okolnih mjesta, već iz cijele središnje Hrvatske, Like, susjedne BiH, pa i Dalamcije.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERADošlo se kod nas trgovati konjima, stokom, peradi, sadnicama, poljoprivrednom opremom i ručnim proizvodima za poljoprivredu i kućanstvo. I uz to, okretali su se odojci i janjci, krčkala se kotlovina i  kobasice, jelo se, pilo se,  sviralo i pjevalo i družilo se. I ono najvažnije, prepoznavali su se i sretali stari prijatelji.

Vjerujemo da će se u budućnosti,  konačno pokrenuti i poljoprivredni resursi u našoj  državi te bi narod našeg kraja koji je tradicionalno živio od poljoprivrede trebao biti ponovno pokretač razvoja.

Ponosni hrvatski narod je i ove godine pokazao koliko drži do svoje vjere i stoljetne  tradicije svojih predaka.

Hvala svima, što dolaze i što  nisu zaboravili naš Cetingrad i naše običaje.

Pogledajte galeriju slika: