ČESTITAMO VAM DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE!

Svim Cetingrađankama i Cetingrađanima, svim stanovnicima Karlovačke županije, svim državljankama i državljanima Republike Hrvatske želimo sretan i ugodan Dan državnosti.

Dan državnosti je hrvatski državni blagdan koji se obilježava 25. lipnja u spomen na povijesnu sjednicu Hrvatskoga sabora 25. lipnja 1991.godine kada su hrvatski narodni zastupnici donijeli Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Hrvatski sabor je tom odlukom Hrvatsku, koja je dotada bila u sastavu federativne Jugoslavije, proglasio potpuno suverenom i samostalnom državom.

Tom prigodom je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman istaknuo : “S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”

Tadašnji predsjednik Hrvatskoga sabora Žarko Domljan je pak povodom izglasavanja državne neovisnosti rekao: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život.”

Marina Kalić, načelnica općine Cetingrad