Danas je|Utorak, kolovoz 22, 2017

Škola

Osnovna škola Cetingrad
Ivana Frankopana Cetinskog 11
Telefon: 047/781-005
Fax: 047/781-005
e-mail: os-cetingrad@ka.htnet.hr
Osnovna škola Cetingrad je izgrađena 1966. godine.
Do 1991. godine rad je bio organiziran u dvije smjene i škola je u svom sastavu imala sljedeće područne škole u kojima se do te godine odvijao rad:

 1. PŠ Kruškovača – osmorazredna
 2. PŠ Sadikovac – četverorazredna
 3. PŠ Batnoga – četverorazredna
 4. PŠ Tatar Varoš – četverorazredna
 5. PŠ Gnojnice – četverorazredna
 6. PŠ Maljevac – četverorazredna

Područne škole Gojkovac i Ruševica su prije 1991. godine prestale s radom jer nije bilo djece.

Zbog Domovinskog rata škola je imala prekid rada od 2. listopada 1991. do 1. listopada 1996. godine.
Većina prognanog pučanstva općine Cetingrad živjelo je u Karlovcu gdje je u zgradi OŠ Grabrik osnovana OŠ Slunj. U njoj su bili zaposleni učitelji Cetingrada, Rakovice i Slunja, i polazili su je učenici spomenutih općina nastanjeni u Karlovcu.
OŠ Cetingrad je u ratu granatirana, odnesena je stolarija, uništeni parketi, nestala je garaža, a Matične knjige nisu spašene.
Zgradu je po završetku Oluje obnovilo resorno ministarstvo i opremilo ju najnužnijim namještajem i nastavnim sredstvima i pomagalima.
U daljenjem opremanju Škole i uređenju okoliša sudjelovali su mnogi dobročinitelji: Grad Kastav i župa Kastav, Hrvati iz Amerike i Australije, Osnovna škola iz Umaga, sestra Antonieta Petrosini iz Hrvatskog Caritasa – talijanska sekcija, Općina Cetingrad, obrtnici iz naše općine i mnogi drugi. Svima je pravovremeno zahvaljeno.
Ravnatelji škole:

 1. 1996. – 2000. gospođa Mirjana Pavlinović (učiteljica razredne nastave)
 2. 2000. – 2005. gospodin Matija Stepić (učitelj hrvatskog jezika i povijesti)
 3. 2005. – gospođa Zorka Cindrić (učiteljica razredne nastave)

Godine 1996. OŠ Cetingrad ponovno započinje raditi, ali sa puno poteškoća: česti nestanci električne energije, grijanje škole je bilo neadekvatno, nestanci vode, nedostatak učitelja, nedovoljno lektire i svega ostalog što utječe na kvalitetu nastave.
Danas, 2006. godine Škola ima nekoliko televizora, video rekordera, DVD-a, CD s kazetofonima, ozvučenje, knjižnicu (još uvijek s nedovoljnim brojem lektirnih naslova), informatičku učionicu s 9 računala, uređeno nogometno, rukometno i košarkaško igralište, tribine s istočne strane i reflektore na igralištu tako da se u ljetnim mjesecima učenici i mladež mogu rekreirati sve do 23 sata.
Zimi su otežani uvjeti izvođenja nastave TZK, jer nedostaje školska sportska dvorana ili barem jedna slobodna učionica u koju bi do izgradnje dvorane smjestili strunjače, kozlić i ostale sportske rekvizite koje škola posjeduje. Sportska dvorana je u ovom trenutku školi najpotrebnija.

Nastava se izvodi u jednoj smjeni pa je svaki kutak ustanove maksimalno iskorišten. Učenici, roditelji i zaposleni su svjesni toga i u različitim situacijama se snalaze.
Radom u 2 smjene bilo bi više prostorija, ali bi to znatno poskupilo troškove prijevoza učenika i potrošnju energenata. Zato do daljnjega sve uvjete rada treba prihvaćati i prilagođavati se.
Godine 2003. obnovljena je PŠ Maljevac koju ove šk. god. pohađaju 22 učenika raspoređena u 2 kombinirana razredna odjela. Trenutno se ne planira obnova ostalih područnih škola, jer se ne povećava broj rođenih.
Šk. godine 2005./2006. u Matičnoj školi je ukupno 175 učenika, raspoređenih u 9 razrednih odjela.
Učenici uz redovitu nastavu imaju mogućnost odabira izbornih predmeta:

 • Katolički i islamski vjeronauk: od 1. – 8. razreda
 • Njemački i engleski jezik : od 4. – 8. razreda (kao drugi strani jezik)
 • Informatiku: od 5. – 8. razreda

Ponuđene su i izvannastavne aktivnosti: Školski športski klub, dramska i recitatorska grupa, ekološka grupa, cvjećarska sekcija, pjevački zbor škole, a učenicima 3. i 4. razreda i informatička grupa.

 

Svake godine sve više učenika sudjeluje na susretima i natjecanjima iz raznih područja. Ove godine su sudjelovali na susretu LIDRANO, na natjecanjima iz matematike, povijesti, njemačkog jezika, vjeronauka i prve pomoći. Planira se i sudjelovanje na natjecanju iz Sigurnosti u prometu u Karlovcu.
Priredbe u školi održane su za učenike, roditelje i mještane: 1. dan škole, Dani kruha, Sveti Nikola, Božić i Nova godina, Dan škole. Za blagdan Svetog Nikole svi učenici i sva djeca s Općine dobivaju darove koje omogući Općina Cetingrad, a koja i financira prijevoz učenika, a i dio učešća za ulaznice u Karlovac i Slunj na kazališne predstave. Također financira i boravak učenika 4. razreda u Školi u prirodi u Karlovačkom dječjem odmaralištu u Selcu koji se realizira svake godine u petodnevnom trajanju u svibnju ili lipnju.
Svi ostali datumi spomendani kao i tradicijski običaji se obilježavaju timskim radom učitelja i učenika uključenih u odabrane grupe i sekcije.

Na kraju ističem i pohvaljujem učenike naše škole koji su 8. travnja sudjelovali na Županijskom natjecanju Pomladka Crvenog križa održanom u Slunju. Oni su osvojili 1.mjesto te će sudjelovati na Državnom natjecanju iz Crvenog križa u Umagu u svibnju kao predstavnici Karlovačke županije

 Ravnateljica Zorka Cindrić