Čestitka povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te Dana općine Cetingrad

,
hr-ka-cg

 

Cetingradski kraj s posebnim poštovanjem obilježava 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te obljetnicu Vojno-redarstvene akcije Oluja. Za nas Cetingrađane ovi su dani ispunjeni sjećanjem na našu mukotrpnu prošlost ispunjenu ratovima, borbom za opstanak na pradjedovskim ognjištima te vječni ideal tisuća pokoljenja Hrvata – slobodu.

Upravo taj ideal, tu slobodu donijeli su nam naši hrvatski borci, hrvatski branitelji uspješnim okončanjem Domovinskog obrambeno-oslobodilačkog rata 1995.-e godine čija je veličanstvena kruna bila VRO Oluja. Dva dana nakon ulaska hrvatskih oružanih snaga u hrvatski kraljevski grad Knin te podizanja hrvatskog barjaka na kninskoj tvrđavi, 7. kolovoza sloboda je konačno svanula i sabornom gradu Hrvata – Cetingradu. Naši ljudi koji su početkom rata istjerani sa svojih ognjišta željno su iščekivali povratak starom kraju, a tog dana san je postao java. Upravo iz tog razloga je 7. kolovoza odabran za Dan općine Cetingrad, nadnevak na koji ćemo svake godine u vječnost slaviti naše neumrle junake, njih četrdeset i sedam cetingradskih žrtava koji su živote položili na žrtvenik domovine, odavati im poštovanje, ali i napijati se novom snagom i novim idejama za izgradnju boljeg i uspješnijeg Cetingrada. Našim junacima odajemo počast, njihova djela pamtimo no čvrsto smo okrenuti budućnosti, odlučni novim naraštajima cetingradske djece osigurati ozračje slobode i mira u kojem će moći neograničeno razvijati svoje talente i ostvarivati svoje životne ciljeve i želje. Našu budućnost moramo temeljiti na vlastitim potencijala, na radu i našoj starodrevnoj tradiciji i baštini koja je neraskidivo utkana u identitet svakog Cetingrađana ma gdje on bio i čime se u životu bavio. Kako bismo na tom putu uspjeli potrebni su nam oni isti ideali koji su nas vodili i ranih devedesetih – domoljublje, rodoljublje, zajedništvo, solidarnost, pobjednički duh te vjera u sebe i vlastitu snagu. Ti ideali moraju voditi nas u Cetingradu, ali i sve hrvatske državljane i državljanke koji žele dobro Lijepoj Našoj, jedinoj domovini koju imamo.

S tim mislima na umu svim hrvatskim državljanima i državljankama, a posebno hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Svim žiteljima cetingradskog kraja, svim našim Cetingrađanima u domovini i iseljeništvu, raseljenim od vancouverskih otoka do sydneyskih dokova čestitamo 7. kolovoza, Dan općine Cetingrad, dan povratka na naša pradjedovska ognjišta, dan konačnog uskrsnuća sabornog grada Hrvata – našeg Cetingrada.