CETINGRAD PROSLAVIO DAN OPĆINE I VELIČANSTVENU OLUJU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veliki se dan na poseban način i obilježava, a Općina Cetingrad u tome je posebna, te smo tako i ove godine 07. kolovoza svečano obilježili Dan općine, Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kao podsjetnik na dane ponosa i slave.

Spomen na 20. obljetnicu VRA „Oluja“ za sve Cetingrađane i narod cijelog Slunjskog područja čini osobitu čast jer smo se tek iza Oluje i nakon 5 godina progonstva, mogli vratiti na svoja spaljena ognjišta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASve je počelo kroz jutro kada je točno u 10,00 sati u Župnoj crkvi Uznesenja blažene djevice Marije služena sveta misa za domovinu, koju je predvodio biskup Gospićko senjske biskupije, dr. Mile Bogović zajedno sa mons. Marijanom Ožurom. Uz domaćina načelnika općine Cetingrad Milana Gašparina i predsjednika Općinskog vijeća općine Cetingrad Matije Stepića, na misnom slavlju je uz domaće vjernike nazočio veliki broj uzvanika. Došli su zamjenici župana Karlovačke županije Josip Šafar i Ivan Banjavčić, predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić, gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić, gradonačelnik grada Slunja Jura Katić, gradonačelnica grada Ozlja Gordana Lipšinić, saborska zastupnica Nada Murganić, načelnk općine Cerna – Goran Begović koji je rodom iz našeg kraja te načelnici općina Saborsko, Rakovica, Vojnić, Topusko i Korenica, te nama posebno dragi gosti – generali Mladen Markač, Josip Lucić i domaći sin, general Tomo Medved, načelnik policijske uprave karlovačke Tomislav Kotić sa suradnicima, prijatelji iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, Đuro Glogoški, Josip Klem i mnogi drugi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon svete mise uputili smo se prema obližnjem spomeniku kako bi brojna izaslanstva odala počast svim poginulim za slobodu Hrvatske.
Slijedila je kratka molitva koju je predvodio župnik mons. Marijan Ožura, a zatim su se redali u odavanju počasti, gradonačelnici i načelnici općina, dožupani, braniteljske udruge, predstavnici vojske i policije, vatrogasci a na kraju su nam stigla i dva konjanika koji su sa našeg drevnog Cetina donijeli upaljenu svijeću.
Poseban dojam uveličao je vatromet koji je na spektakularan način upriličen podno vedroga i vrućega neba.
Zamjenik načelnika Milan Bogović je pred spomenikom pozvao na poštivanje veličine svih onih koji su sudjelovali u obrani Hrvatske. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća je samo naskromniji način s kojim se prisjećamo njihove žrtve.

Zatim je u Hrvatskom domu održana svečana sjednica Općinskog vijeća Cetingrada na kojoj su nazočili svi brojni gosti, branitelji, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i gdje se u prigodnom svečarskom tonu, dodijelilo javno priznanje za životno djelo našem župniku, mons. Marijanu Ožuri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMons. Marijan Ožura rođen je u mjestu Hrvatsko u Gorskom kotaru. Školovao se u Osilnici i Rijeci a bogosloviju je studirao u Pazinu. Davne 1963. godine dolazi u Cetingrad gdje je svih ovih godina s našim narodom dijelio dobro i zlo. Za vrijeme Domovinskog rata četnici su ga zarobili i strpali u zator u Vojniću gdje je maltretiran. Nakon izlaska iz zatvora ostaje u Karlovcu s prognanim narodom te se vraća u kolovozu 1995. godine u Cetingrad. Vječno će ostati upamćen kao najzaslužniji čovjek za obnovu naše u ratu porušene crkve koja danas krasi središte Cetingrada. Isto tako, svih ovih godina posebnu brigu vodi o iseljenim župljanima. Zlatnu misu i 50. godina vjernosti Kristu i svećeničkoj službi mos. Marijan proslavio je na Petrovo, 29. lipnja 2013. godine. Mons. Marijan Ožura je zavolio naš kraj i ljude te je zadužio sve svoje vjernike ne samo po obnovi i materijalnom već i po duhovnom radu.

Na svečanoj sjednici načelnik općine Milan Gašparin obratio se nazočnima te je uz ostalo naglasio kako nijedan rat nije zaobišao ovo područje, i kako su u svakom ratu nastala ogromna razaranja što je u velikoj mjeri rezultiralo raseljavanjem pučanstva. Kako smo prometno izolirani smatramo da je izgradnja brze ceste Sisak – Petrinja – Glina – Topusko – Cetingrad – Slunj – Josipdol, vrlo važno za razvitak ovog dijela Hrvatske. Ne kukamo, ali vidimo rješenja kroz stimulativne mjere i politiku države. Ovim područjima treba još neko vrijeme skrb da bi se dosegla razina ostalih dijelova Hrvatske koja nisu bila zahvaćena ratom. Međutim, politikom sadašnje vlade i mini poreznom reformom jako su umanjeni prihodi općine. Isto tako je nedopustivo da se sve državne institucije centraliziraju što uvelike otežava zadovoljenje osnovnih potreba lokalnog stanovništva, jer nikom nebi trebala daljnja demografska depopulacija. Općina Cetingrad je unatoč svim problemima i dalje nositelj svih aktivnosti i sigurno će i dalje sve raditi da ovaj prostor bude ugodan za življenje svakog stanovnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPri kraju svečane sjednice, solo pjevačica Mariela Mateša i njezin otac Ivica Mateša izveli su nekoliko prigodnih domoljubnih pjesama a na samom kraju nastupio je KUD Korana iz Slunja i svima nama najdraži KUD „Cetingradska tamburica“ sa refrenima koji teku u venema svih Hrvata sa područja Cetingrada: …“Cetingrade, nikom te ne damo …, kao i „Druga bojna donijela slobodu, Cetingradu, hrvatskom narodu“…i sa ostalim dobro poznatim domaćim zvucima koji su se stopili sa gostima i okupljenim narodom na Trgu hrvatskih branitelja.

Dar kojima je svoje žitelje darovala Općina Cetingrad bio je uistinu izniman, srca samih ljudi i svih posjetitelja bila su ispunjena radošću i ponosom jer Cetingrad zna, osjeća i zaslužuje, na poseban način, slaviti i dičiti se svake godine 7. kolovoza, na Dan svoje općine i na Dan veličanstvene pobjede i najveće svetkovine države Hrvatske.

U popodnevnim satima organiziran je bogat kulturno športski program a zabava je potrajala dugo u noć.

Pogledajte galeriju fotografija: