CETINGRAD PROSLAVIO DAN OPĆINE

2. BOJNA DONIJELA SLOBODU!

I ove godine 07. kolovoza svečano se obilježio Dan općine Cetingrad koji podsjeća na dane slave i ponosa kada se pred 18 godina, nakon 5 godina progonstva u vojno redarstveno akciji „Oluja“  oslobodilo područje naše općine. Hrvati su se nakon kalvarije, konačno vratili na svoja spaljena stoljetna ognjišta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAProslava je počela kao i svake godine, misom za sve poginule u Župnoj crkvi Uznesenja blažene djevice Marije koju je služio župnik mons. Marijan Ožura. Misi su bili nazočni uz  načelnika općine Milana Gašparina i brojni uzvanici među kojima je i zamjenik karlovačkog župana g. Josip Šafar, predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić, gradonačenik Slunja, načelnici općine Rakovice i Saborskog, prijatelji iz susjedne Velike Kladuše,  zapovjednici Cetingradske bojne, članovi Udruge Cetin 1527 i mnogi drugi  gosti kao i velik broj domaćeg stanovništva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon mise svi su se uputili prema obližnjem spomeniku da bi odali počast i položili vijence poginulim braniteljima i da bi se svi zajedno podsjetili na žrtve prinesene na oltar domovine koje nikada ne smijemo zaboraviti jer su njihovi životi utkani u našu slobodu. Ovdje je župnik mons. Marijan Ožura predvodio molitvu za poginule.

Zatim je održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Cetingrad koju je otvorio predsjenik Općinskog vijeća, Matija Stepić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvim prisutnim se obratio načelnik općine Milan Gašparin koji se prisjetio progonstva, povratka i obnove  Cetingrada.

Pred 18. godina, istaknuo je načelnik, vratili  smo na spaljena ognjišta ali se bez obzira na krizu i sve poteškoće puno napravilo. I sada  čvrsto vjerujem da će se Cetingrad još više razvijati i postati  mjesto ugodnog života.

Uživalo se u prigodnom programu koji su pripremili naši najmlađi stanovnici, odnosno  učenici Osnovne škole Cetingrad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI onda kao i uvijek, na kraju, svima najdraže, naše Kulturno umjetničko društvo  „Cetingradska tamburica“ iz sveg glasa :  Zapjevajmo što svi dobro znamo: Cetingrade, nikom te ne damo….

Ili „Sjetimo se prošlosti nedavne,  2. Bojne –  Centigradske slavne,

      2. bojna donijela slobodu, Cetingradu, hrvatskom rodu“….

Ima li što ljepše? Sloboda, domaća riječ, domaći zvuci i vjera u Boga i još bolje sutra.

U  popodnevnim satima organiziran je kulturno športski program i narodno veselje.

Galerija slika: