CETINGRADU DAROVAN PIANINO

Vrhunski operni umjetnici gostovali u Cetingradu

Ove je nedjelje Hrvatski kulturni klub, uz sufinanciranje grada Zagreba, darovao Cetingradu pianino. Riječ je o hvale vrijednoj akciji koja je počela u Vukovaru, a nastavljena u Kninu, Lovasu, Udbini, Boričevcu, Drnišu, Škabrnji …..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInstrumenti se daruju uz pomoć donacija, siromašnim općinama i mjestima koji su stradali u ratu.

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije, odmah nakon završetka mise, održan je koncert istaknutih hrvatskih opernih umjetnika, prvaka Opere HNK iz Zagreba.

Uz domaćine, na misi i koncertu  je bio  i voditelj Hrvatskog kulturnog kluba, filmski redatelj  Ivan Šime Šimatović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa početku koncerta, načelnik općine Milan Gašparin zahvalio je Hrvatskom kulturnom klubu na prekrasnom pianinu izrazivši zadovoljsvo što će  vrhunski operni umjetnici održati koncert  u Cetingradu.

Tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, g.  Slobodan Kaštela također je pozdravio prisutne, zahvalio svima koji su mu omogućili da se sada već 56. Pianino daruje Cetingradu te se između ostalog osvrnuo  na  značenje i važnost Cetingrada u hrvatskoj povijesti kao i na djelatnost Hrvatskog kulturnog kluba.

Naglasio je da se želi  školskoj djeci i mladima u malim sredinama kao što je Cetingrad, omogućiti bavljanje glazbom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERACetingradskom Župnom crkvom Uznesenja Blažene djevice Marije, odzvanjale su prekrasne arije u izvedbi solista Opere zagrebačkog HNK,  Miljenka Grđena, Branke Sekulić, Nikše Radovanovića, Alena Ruška, Ivice Trubića, Tvrtka Stipića, Henrika Šimunkovića, violiniste Anđelka Krpana  te pijanistice Mire Files Šimatović.

Na repertoaru koncerta bile su skladbe poznatih svjetskih kompozitora: arije iz opere W.A. Mozarta, J. S. Bacha, W. Glucka, G. Puccinia, F. G. Hendela, G. Verdija te Ivana plemenitog Zajca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvi izvođači osvojili su publiku ljepotom glasa, uvjerljivom interpretacijom i snažnim prodornim glasovima. Bio je to koncert pun emocija i  pozitivne energije, koja je dirnula sve posjetitelje, koji su nakon svake izvedene skladbe izvođačima poklonili veliki i srdačni pljesak.

Posebno  dojmljivo je bilo na kraju koncerta kad je  izvedena arija „U boj, u boj“ iz opere Nikole Šubić Zrinski, Ivana pl. Zajca. Gromoglasni aplauz na kraju koncerta  je najbolji izraz oduševljenja posjetitelja i nagrada za vrhunsko muziciranje.

Još dugo će se pamtiti kako je spokojnu tišinu naše lijepe Crkve Uznesenja Blažene djevice Marije zamijenila prekrasna glazba umjetnika koji su u sat vremena približili Cetingradu, duh svjetske umjetnosti i Hrvatskog narodnog kazališta.

Galerija slika: