DAN SJEĆANJA NA DANE PROGONA

 

…“Žedni, gladni, kruha niti mrve,

To je bilo devedest prve“ …..

(Priča cetingradskog kraja Joso Jukić – Jole)

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa  obljetnicu teškog stradanja Cetingrada i progona svih Hrvata, u hrvatskom malom mjestu heroju, vođeni uspomenama na sve cetingradske žrtve,  obilježen je 12. godinu za redom  Dan sjećanja i zahvalnosti za prognane žitelje Cetingrada i ostalih naselja Slunjskog kraja za vrijeme velikosrpske agresije.

Misa, počast poginulim braniteljima i svečana akademija u Hrvatskom domu, održana je pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, općine Cetingrad i pod okriljem Koordinacije braniteljskih udruga Karlovačke županije a u organizaciji Udruge povratnika i useljenika Karlovačke županije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMisu je u župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović u koncelebraciji s župnikom mons. Marijanom Ožura a glazbom je misu animirao Prvi braniteljski zbor Petar Svačić iz Karlovca, odnosno Ivica Mateša. Misi su nazočili uz domaćine, predstavnici političkog života Karlovačke županije, predstavnici braniteljskih udruga iz Karlovačke županije i Unsko-sanskog kantona u susjednoj BiH, više gradova i općina iz obje županije kao i više KUD-ova u narodnim nošnjama.

Cetingrađani su se prisjetili svoje tuge i boli kada su bili pred 23 godine protjerani sa svojih stoljetnih ognjišta  i time nosili križni put cijele Hrvatske. Slično je to kao i prvo putovanje Josipa i Marije iz Nazareta u Betlehem. Kada se Isus rodio nad njim je bila zločinačka ruka te su morali pobjeći u Egipat. Isto kao i naš hrvatski narod te tmurne, nesretne 1991. godine, u osvit rađanja slobodne  Hrvatske. Njihovo izgnanstvo potrajalo je kao i naše, 4 godine o čemu najbolje može govoriti naš narod. Kao Josip i Marija i mi smo na tom putu duhovno ojačali i upregnuli sve svoje snage jer duhovno rastemo samo onda kada se borimo s teškoćama za što je najbolji primjer bl. Alojzije Stepinac, poručio nam u svojoj propovijedi biskup Bogović te jasno poručio da se danas ne predajemo i ne klonemo i ne sumnjamo u svoje ideale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon mise biskup je nazočio molitvi odrješenja te polaganju vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima na trgu kod crkve. Pročitana je tužna lista poginulih i nestalih u domovinskom radu gdje je naših 43-troje sumještana utkalo živote na oltar domovine.

Nadahnuti govor je održao zamjenik načelnika općine Cetingrad, Milan Bogović prisjećajući se najtežih dana progona, kada su nas, naši susjedi, pobunjeni Srbi uz pomoć Jugoslavenske armije, otjerali sa naših stoljetnih ognjišta a onda svu našu imovinu opljačkali i na kraju srušili i zapalili.

Zatim je održana svečana akademija u Hrvatskom domu uz nastupe KUD-a Cetingradska tamburica iz Cetingrada, KUD-a Skakavac te KUD-a Korenica te poruke više govornika.

Načelnik općine Cetingrad Milan Gašparin je poručio da dane naše povijesti treba pamtiti i izraziti posebnu zahvalnost prijateljima iz susjedne Bosne na utočištu u najtežim trenucima novije povijesti.

Predsjednik Zavičajne udruge povratnika i useljenika Karlovačke županije Ivan Mateša uručio je biskupu Bogoviću na poklon knjigu te dokument UDBA-e o svećenicima Slunjskog dekanata, dok je predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović u ime 200 tisuća prognanih Hrvata i Nesrba tijekom Domovinskog rata poručio da treba jasno reći tko nas je učinio prognanicima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADolazak gostiju u narodnim nošnjama sve je dodatno ispunilo ponosom. Lijepo je bilo vidjeti zajedno branitelje, narod i mladost ujedinjene oko ideje sjećanja i zahvalnosti.

I na samom kraju, kao nekad, kao ranih devedesetih,  složno zapjevasmo, naše domaće, naše domoljubne, naše hrvatske pjesme, naše najdraže….

Jamstvo je to da će ova tradicija trajati i da ćemo čuvati uspomene na sve one koji su živili, ratovali i umirali za slobodu Hrvatske.

Jer, Cetingrad je naše mjesto malo, hrvatsko je bilo i ostalo, kako pjeva naš Jole.


 

Galerija slika: