GENERAL MLADEN MARKAČ POČASNI GRAĐANIN CETINGRADA

Proslavljen Dan općine Cetingrad

I ove godine 07. kolovoza  svečano je obilježen  Dan općine Cetingrad, kao podsjetnik  na dane ponosa i slave kada je prije 19 godina, nakon 5 godina progonstva, u vojno redarstveno akciji „Oluja“  oslobođeno područje općine  Cetingrad i kad su se Hrvati  konačno vratili na svoja spaljena ognjišta.

Proslava je počela misom za sve poginule u Župnoj crkvi Uznesenja blažene djevice Marije koju je predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon mise svi su se uputili prema obližnjem spomeniku kako bi brojna izaslanstva odala počast svim poginulim za slobodu Hrvatske.

Potom je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su nazočili brojni gosti, branitelji, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i gdje je za počasnog građanina općine Cetingrad proglašen general pukovnik Mladen Markač.

Povelju počasnog građanina općine Cetingrad, Općinsko vijeće je dodijelilo generalu Mladenu Markaču u znak zahvalnosti za nemjerljivi doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju okupiranih dijelova Republike Hrvatske, u kojem je bila i općina Cetingrad. Pred Haškim tribunalom branio je i obranio pravednu borbu hrvatskog puka za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPovelju počasnog građanina sa prigodnim darovima, generalu Mladenu Markaču je uručio načelnik općine Milan Gašparin gdje mu se zahvalio za svu žrtvu koju je podnio za državu Hrvatsku.

General pukovnik Mladen Markač je naglasio kako je ova povelja  izuzetna  čast za njega osobno ali  kako ju ne smatra samo svojom već  ju  posvećuje svim hrvatskim braniteljima bez kojih Hrvatske ne bi niti bilo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPri kraju svečane sjednice, pjevački časnički zbor Ban Josip Jelačić iz Karlovca izveo je nekoliko prigodnih domoljubnih pjesama a na samom kraju sjednicu je završio, svima nama najdraži  KUD „Cetingradska tamburica“ sa refrenima koji teku  u venema svih Hrvata sa područja Cetingrada: …“Cetingrade, nikom te ne damo …, kao i  „2 bojna donijela slobodu, Cetingradu, hrvatskom narodu“…i sa drugim dobro poznatim domaćim zvucima koji su se stopili sa gostima i okupljenim narodom na glavnom cetingradskom trgu,  Trgu  hrvatskih branitelja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERACetingrad će dugo pamtiti ovaj dan i riječi generala Mladena Markača:  Dragi Bože, čuvaj nas kako bi mi čuvali Hrvatsku.

U popodnevnim satima organiziran je kulturno športski program.

Pogledajte galeriju slika: