JOSIPOVO U CETINGRADU – DANAS KAO I NEKAD

Već po višestoljetnoj tradiciji, na Josipovo se u Cetingradu održava jedan od najvećih sajmova u Hrvatskoj.
Dan je to od iznimne važnosti za našu općinu gdje se okuplja na stotine poljoprivrednika, ugostitelja i uzvanika s područja čitave središnje Hrvatske, Like, Banovine, Dalmacije te susjedne Bosne i Hercegovine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATrgovalo se sa konjima, telićima, opremom za konje i ostalu stoku, sadnicima voća, hranom i sa svim što ide uz sajam ove vrste a za koje naši mladi znaju još samo iz priča svojih baka i djedova. Svi prisutni su se naročito divili prelijepim konjima koje su njihovi vlasnici s ponosom pokazivali u tradicionalnoj povorci zaprega i jahača.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAKako uz sajam ide i tradicionalno druženje ljudi pod šatorima tako nije nedostajalo janjetine, odojaka, pečenih kobasica, vina, piva, stare dobre domaće muzike ni dobrog raspoloženja.
A ponosni hrvatski narod ovog kraja nikad ne zaboravlja svoju vjeru pa su se kao i uvijek, s početkom u 12 sati okupili u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je održana sveta misa, koju je služio gospićko-senjski biskup mon. dr. Mile Bogović a koncelebriralo je 10-tak svećenika.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Najveća i najljepša crkva ovog kraja je bila dupkom puna.
Svetkovina sv. Josipa, zaštitnika domovine Hrvatske, svečano se slavi u Cetingradu već stoljećima i narod ga časti kao svog suzaštitnika i ako je župa posvećena uznesenju BDM (Velika Gospa).
I tako danas kao i nekad, svakog proljeća, svakog 19. ožujka, na Josipovo malo mjesto Cetingrad postaje odredište pravog hodočašća gdje narod pokazuje svoju neuništivost unatoč ratovima, progonstvima i diktaturama.
Pokazuju i to Cetingrađani, ma koliko drugi šutjeli o tom, koliko im Cetingrad znači i koliko ga nose u srcima.
Načelnik općine Milan Gašparin je svojim brojnim uzvanicima i svojim sumještanima pokazao kako je mali Cetingrad, ustvari veliki i kako se čuva tradicija svog naroda.

Ostale slike možete pogledati—>  OVDJE