OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA I ZAHVALNOSTI PROGNANIH ŽITELJA CETINGRADA

Za Cetingrad i Hrvatsku – da se ne zaboravi !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, u organizaciji Zajednice povratnika i useljenika Karlovačke županije i općine Cetingrad, 13. godinu za redom se održao „Dan sjećanja i zahvalnosti“ za prognane žitelje Cetingrada i ostalih naselja slunjskog kraja za vrijeme velikosrpske agresije. Cetingrađani su se ponovno prisjetili progonstva, kada su pred 24 godine morali napustiti svoja stoljetna ognjišta.

Program je započeo Svetom misom koju je predvodio Mons. Marijan Ožura u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

 

Nakon misnog slavlja kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, cvijeće i svijeće su položili predstavnici političkog života Cetingrada i Karlovačke županije, predstavnici braniteljskih udruga i gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz načelnika općine Cetingrad Milana Gašparina, svečanosti su nazočili brojni politički uzvanici Karlovačke županije. Među ostalima župan Ivan Vučić, zamjenici župana Josip Šafar i Ivan Banjavčić, predsjednik županijske skupštine Željko Bokulić, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, general Tomo Medved, zamjenik gradonačelnika Slunja Zdravko Pavlešić i osobito dragi gosti iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević sa suradnicima te premijer unsko-sansakog kantona Izudin Saračević.

Središnju svečanost u Hrvatskom domu, odnosno Svečanu akademiju, sjajno je vodio predsjednik Zajednice povratnika i useljenika Karlovačke županije, Ivan Mateša.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Načelnik općine Cetingrad Milan Gašparin prisjetio se jeseni 1991. godine kada je narod Cetingrada i okolice prošao dug i neizvjestan put progonstva. Na tom putu pomagali su nam mnogi dobri ljudi među kojima osobitu zahvalnost dugujemo susjedima iz Bihaća, Cazina i Velike Kladuše koji su nas u danima  kada je bilo najteže, prvi prihvatili.

Poslije četiri godine progonstva i oslobađanja Hrvatske vratili smo se na svoja spaljena ognjišta.

“Zlu usprkos i velikom stradanju koje smo prošli, ipak smo obnovili domove i započeli novi život, ali nismo zaboravili progonstvo, dobre ljude i naročite prijatelje iz susjedne nam Bosne i Hercegovine. Bišćani su zajedno sa ostalim stanovnicima Bosanske krajine pokazali veliko srce i humanost i zato im još jednom, hvala.” – istaknuo je načelnik općine Cetingrad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGlazbom je svečanost obogatio Prvi braniteljski zbor Petar Svačić iz Karlovca koji su domoljubnu atmosferu podignuli izvođenjem Hrvatske himne i drugih pjesama, od kojih se posebno mora istaknuti „Viva Croatia“ koju je odlično otpjevao Ivica Mateša.

Zbog sjećanja i zahvale svima onima koji su branili Hrvatsku, zbog zahvale narodu Cetingrada na njegovoj strašnoj žrtvi za slobodu Hrvatske, zbog zahvale prijateljima koji su nesebično u najtežim trenutcima rata pomogli prognanom narodu Cetingrada, ovo sjećanje će trajati i obilježavati će se  jer „ovdje je palo golubova jato, a bili su za dom, bili samo za to“….

 

Vidimo se i iduće jeseni jer trebamo i moramo čuvati uspomenu na sve one koji su  ratovali i umirali za slobodu Hrvatske.

Cijelu galeriju slika pogledajte OVDJE