OTKRIVENA BISTA DR. FRANJI TUĐMANU I PROSLAVLJEN DAN OPĆINE

OLYMPUS DIGITAL CAMERASjećanje na „Oluju“ koja je oslobodila zemlju i naš Cetingrad 7. kolovoza 1995. godine, čini nas osobito ponosnim jer smo se nakon 5. godina progonstva, mogli vratiti na svoja spaljena ognjišta.

Svetom misom u Župnoj crkvi Uznesenja blažene djevice Marije koju je predvodio Gospićko – senjski biskup u miru mons. Mile Bogović započelo je obilježavanje Dana općine Cetingrad, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. U homiliji biskup Bogović izrazio je zahvalnost Bogu što možemo najveće slavlje kršćana, euharistijsko slavlje, uključiti u državno slavlje, što u bivšim vremenima nije bilo moguće.

Nakon svete mise polaganjem vijenaca na spomen obilježju brojna izaslanstva odala su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrije svečane sjednice otkriveno je spomen obilježje prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu hrvatskih branitelja. Bistu doktora Franje Tuđmana izradio je akademski kipar Anto Jurkić iz Zagreba, a otkrio ju je general Josip Lucić koji je podsjetio na važnu Tuđmanovu ulogu u stvaranju Hrvatske.
Nakon biskupove molitve i blagoslova kako i priliči, održana je svečana sjednica općinskog vijeća u Hrvatskom domu.

Uz domaćina načelnika općine Cetingrad Milana Gašparina i predsjednika Općinskog vijeća Matije Stepića, nazočili su brojni ugledni gosti: General HV Josip Lucić, zamjenik Karlovačke županije Josip Šafar i Ivan Banjavčić, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, gradonačelnik Slunja Jure Katić, predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić, izaslanik gradonačelnika Zagreba Slavko Kojić, načelnik PU Karlovačke Tomislav Kotić sa suradnicima, načelnik općine Cerna Goran Begović, načelnik općine Rakovice Franjo Franjković, načelnik općine Saborsko Marko Bićanić, načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić, načelnik općine Bosiljevo Josip Kasun i mnogih drugih.

Uz prisjećanje na poginule branitelje načelnik općine Milan Gašparin govorio je i o planiranim projektima. U slijedećem razdoblju u planu je realizirati projekt izgradnje vodospreme u Tatar Varošu, izgradnja postaje prometne policije, modernizacija malograničnih prijelaza u Bogovolji i Pašinom potoku, nastavak radova na obnovi starog grada Cetina, a završena je i projektna dokumentacija za javnu rasvjetu. Uz realizaciju ovih projekata također se rade prvi koraci u osnivanju poduzetničke zone.

Ovogodišnja javna priznanja primili su Udruga Cetin 1527 i OPG Obrovac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUdruga Cetin 1527, osnovana je 05. kolovoza 2006. godine i brine se za očuvanje sjećanja na Cetinski sabor, obnovu tvrđave Podcetin te za promicanje povijesnih, kulturnih, arheoloških, etnoloških i ostalih vrijednosti cetingradskog kraja. Izrađena je Stručno konzervatorska znanstvena studija čiji su autori dr. Milan Kruhek i dr. Zorislav Horvat. Zahvaljujući aktivnosti ove udruge, Cetin i Cetingrad su posjetili mnogi hrvatski uglednici i čelnici političkih, vjeskih, znanstvenih i kulturnih ustanova.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAObiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Obrovac je jedno od najvažnijih gospodarskih subjekata na području općine. Zahvaljujući velikom entuzijazmu obitelji Obrovac, uz potporu resornih ministarstava, Karlovačke županije i općine Cetingrad Darko Obrovac je najnapredniji stočar našeg kraja koji ima farmu s blizu 200 grla stoke. Uz proizvodnju mlijeka obrađuje preko 200 hektara zemljišta, uglavnom za sjetvu kukuruza, žita i travno djetelinskih smjesa.

Kako je sjednici bio nazočan i zagrebački pročelnik za financije Slavko Kojić kao izaslanik gradonačelnika Milana Bandića, postoji mogućnost da će glavni grad Hrvatske pružiti podršku i ruku pomoći malom Cetingradu. Treba ojačati jedinice lokalne samouprave, poručio je Kojić i dodao, da je ukidanje općina nepotrebno i štetno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

General Josip Lucić u svom se govoru prisjetio žrtve hrvatskih branitelja te istaknuo da smo postigli pobjedu oružjem, ali borba za našu Domovinu nije završena. Od domovinskog rata preko 3 000 hrvatskih branitelja, diglo je ruku na sebe, 40 000 hrvatskih branitelja je umrlo a prosjek umrlih je 51 godina. To je zastrašujući podatak i ako se još uzme u obzir iseljavanje mladih vidimo da poražene snage rade sve da unište državu Hrvatsku i obezvrijede našu žrtvu i stradanje.

Ova događanja pratile su svirkom i domoljubnim pjesmama sestre Nikolina i Marina Rendulić iz Slunja koje su kvalitetom izvedbi plijenile pažnju svih prisutnih.

Cetingrad zna i zaslužuje, na poseban način slaviti Dan općine i Dan veličanstvene pobjede a od sada Trg hrvatskih branitelja krasiti će bista doktora Franje Tuđmana.

Druženje je nastavljeno i u popodnevnim satima jer svi oni koji su proživjeli ratne strahote, znaju cijeniti blagodat mira.

Galerija slika: