PROSLAVA SV. JOSIPA: NAROD POHRLIO U CETINGRAD

Ponosno nastavljamo tradiciju!

Kao stoljećima prije i ove godine, Cetingrad je 19. ožujka postao središte ovog dijela Hrvatske. Svetkovina  Sv. Josipa, blagdana nebeskog zaštitnika domovine Hrvatske, proslavila se, svečano i veselo.

Narod cetingradskog kraja, časti Sv. Josipa  kao svog suzaštitnika i ako je Župa  posvećena uznesenju Blažene djevice Marije, a to se najbolje vidjelo i na podnevnoj misi u  Župnoj Crkvi koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Svečanom misnom slavlju uz mnogobrojne vjernike je  nazočio  i načelnik općine Milan Gašparin, župan Karlovačke županije Ivan Vučić,  načelnik općine Vojnić  Nebojša Andrić koji su i ovom prilikom pokazali  da je današnje političko vodstvo općine Cetingrad i Karlovačke županije uvijek uz svoj narod.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nastavljajući stoljetnu tradiciju, uz okupljanje vjernika, na Josipovo se u Cetingradu  održava i stočni sajam, jedan od rijetkih preostalih sajmova takve vrste u Hrvatskoj. Posjećuju ga poljoprivrednici, stočari  i obrtnici, ne samo iz Cetingrada, Slunja i okolnih mjesta, već iz cijele središnje Hrvatske, Like, Banovine,  Dalmacije  i susjedne Bosne.  I ovog Josipova, bili smo domaćini svima koji su došli trgovati konjima, stokom, peradi, sadnicama, poljoprivrednom opremom, ali i drugim  proizvodima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvi prisutni su se posebno divili lijepim konjima koje su njihovi vlasnici s ponosom pokazivali u  povorci  zaprega i jahača.

Kako uz sajam takve vrste ide i tradicionalno  druženje ljudi,  pod brojnim  šatorima  nije nedostajalo pečene janjetine, odojaka, kobasica, kotlovine, vina, piva, dobre domaće muzike kao ni veselog  raspoloženja.

Orilo se i pjevalo u svakom kutku Cetingrada i ako su ratne rane i ruševine,  još uvijek vidljive, čak i u samom središtu općine.

Ponosni hrvatski narod je i ovog sunčanog proljetnog dana pokazao koliko drži do svoje vjere i tradicije svojih predaka, unatoč ratovima, progonstvima, krizama i svim nedaćima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHvala svima, što dolaze i što nisu zaboravili svoj mali  ali u stvari veliki Cetingrad, koji je uvijek tu, kao zidine našeg starog grada -kad treba na braniku domovine ili  kao sada,  kad treba čuvati i očuvati našu stoljetnu hrvatsku tradiciju.

Vidimo se dogodine !

Na Sv. Josipa !

POGLEDAJTE GALERIJU SLIKA