PROSLAVLJEN DAN NEOVISNOSTI U CETINGRADU

Da se ne zaborave rane devedesete!

I ove godine svečano je obilježen Dan neovisnosti kao i Dan sjećanja i zahvalnosti koji narod cetingradskog kraja slavi u znak zahvale svima koji su im pomagali za vrijeme progonstva.

Pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, a u organizaciji Općine Cetingrad i Zajednice povratnika i useljenika Karlovačke županije, unatoč kišnom vremenu okupilo se mnoštvo naroda i bivših branitelja iz svih dijelova naše županije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUz koncelebraciju mjesnog župnika mons. Marijana Ožure, misno slavlje je i ove godine vodio u narodu najomiljeniji biskup Mile Bogović koji je kao i uvijek uputio snažne poruke svim okupljenima. Istaknuo je da je najvažnije imati vjeru u sebe kao i vjeru u Boga jer da u narodu nije bilo vjere, ne bi bilo ni pobjede. Sa oltara je još jednom poručio, da se povijest ne smije zaboraviti jer iz nje učimo i dužni smo ju prenositi mladima.

Uz domaćina, načelnika općine Cetingrad Milana Gašparina i vjernika ovog kraja, misi je nazočio saborski zastupnik i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, gradonačelnik grada Slunja Željko Rendulić, zamjenik župana Karlovačke županije Josip Šafar, branitelj iz drugih dijelova Karlovačke županije i brojni sudionici Kulturno umjetničkih društava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGlazbom je misu obogatio Prvi braniteljski zbor Petar Svačić iz Karlovca. Nakon mise je odana počast poginulim za Hrvatsku kod spomenika hrvatskim braniteljima, gdje su i položeni vijenci i svijeće. Zamjenik načelnika općine Milan Bogović, održao je nadahnuti govor prisjećajući se teških dana kada su pobunjeni Srbi zapalili i opljačkali Cetingrad i okolna sela a hrvatski narod otjerali sa svojih stoljetnih ognjišta.

Ali svejedno, unatoč ratu, spaljenim domovima, krizi i svim nevoljama, općina Cetingrad sve više postaje mjesto ugodnog življenja jer nisu i nikada ne će slomiti naš hrvatski duh.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZatim je održana svečana akademija u Hrvatskom domu. Nakon pozdrava načelnika općine Cetingrad, Milana Gašparina, zatim predsjednika Zajednice povratnika i useljenika Karlovačke županije, Ivana Mateše, gostiju iz pograničnih gradova Bosne i Hercegovine, zamjenika župana, Josipa Šafara i saborskog zastupnika i gradonačelnika Karlovca Damira Jelića koji se osobito zahvalio za sve žrtve i patnje naroda iz našeg kraja tijekom domovinskog rata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADolazak gostiju u narodnim nošnjama sve je dodatno ispunio ponosom. Nastupio je Prvi braniteljski zbor Petar Svačić iz Karlovca, KUD Kamanje iz Kamanja, Bošnjački KUD Una iz Široke Rijeke, KUD Korana iz Zagreba odnosno Zavičajna udruga kordunaša u Zagrebu i na kraju pod vodstvom Jose – Jole Jukića, svima najdraži KUD „Cetingradska tamburica“.

Lijepo je bilo vidjeti zajedno narod, branitelje i mladost ujedinjene oko ideje sjećanja i zahvalnosti.

A na samom kraju iz sveg glasa, iz srca, složno zapjevasmo:

Oj, Hrvatska mati, nemoj tugovati, zovi, samo zoviiii, svi će sokolovi….

Garancija je to da će se ova tradicija nastaviti i da ćemo čuvati uspomene na sve one koji su živili, ratovali i umirali za slobodu Hrvatske.

Mali Cetingrad nije mali za velika sjećanja!

GALERIJA SLIKA: