SLAVLJE JOSIPOVA – RIJEKA LJUDI U CETINGRADU

OLYMPUS DIGITAL CAMERABlagdan sv. Josipa, prekrasan sunčani dan i subota potakli su ljude iz ovog dijela Hrvatske, Banovine, Dalmacije te susjedne Bosne da dođu u Cetingrad.

Od ranog jutra, kamioni, automobili i autobusi se slijevaju u Cetingrad, kolone poljoprivrednika, trgovaca, nakupaca, obrtnika, ali i znatiželjnika. Muzika i pjesma sa svih strana, susret starih prijatelja, radost naroda koji kupuje i prodaje ili samo razgledava, kušava i slikava se. Okreću se janjci i odojci, krčka koltlovina, svi se prisjećaju okusa i mirisa djetinjstva, gasi se žeđ……i Cetingrad je i ovog Josipova, središte ovog dijela Hrvatske.

Za narod našega kraja 19. ožujak je oduvijek  bio poseban datum kada se  u Cetingradu okupi velik broj vjernika. Od 10 sati,  5 – 6 svećenika u prostranoj župnoj crkvi ispovijeda. U 12,00 sati započinje misno slavlje u dupko punoj crkvi. Misu je predvodio prof. Mario Tomljanović, riječki svećenik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz uvijek dobrog domaćina, načelnika općine Cetingrad Milana Gašparina, nazočan je   župan Karlovačke županije Ivan Vučić sa suradnicima, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina. Posebnu pažnju pobudio je naš domaći sin, ministar branitelja, general Tomo Medved kao i počasni građanin općine Cetingrad, general Mladen Markač. Svi oni su odložili svoje visoke dužnosti i ovom prilikom pokazali da su dio naroda i uz svoj narod.

No, u Cetingradu se na Josipovo  ne okupljaju  samo vjernici, budući da se na ovaj dan  ujedno održava i veliki stočni sajam, jedan od rijetkih preostalih sajmova takve vrste u Hrvatskoj. Posjećuju ga poljoprivrednici i stočari ne samo iz Cetingrada i okolnih mjesta, već iz cijele središnje Hrvatske, Like, susjedne Bosne, pa i Dalamcije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI tako smo opet, postali mjesto susreta i domaćini svima koji su došli  trgovati konjima, opremom za konje, stokom, peradi, sadnicama, poljoprivrednom opremom i ostalim proizvodima. Ponuda i potražnja ove godine je bila veća nego prethodnih godina, i vjerujemo da će se u budućnosti, pokrenuti poljoprivredni resursi  jer narod je ovdje  tradicionalno živio od poljoprivrede i stočarstva.

Ponosni Cetingrađani su i ove godine pokazali koliko drže do svoje vjere i stoljetne  tradicije svojih predaka.

 

Hvala svima, što dolaze i što  nisu zaboravili naše mjesto, jer Josipovo u Cetingradu je posebna priča, autentična manifestacija i atrakcija.

Mnogo toga se moglo vidjeti, čuti, doživjeti i ponijeti sa sobom radost i lijepe uspomene.

 

Pogledajte galeriju slika: