SVEČANO JE OBILJEŽEN DAN OPĆINE CETINGRAD

Veličanstvenom vojno-redarstvenom operacijom Oluja 1995. godine oslobođen je okupirani hrvatski teritorij te su se prognani Hrvati konačno mogli vratiti na svoja stoljetna ognjišta. Stoga Cetingrad slavi svoj dan 7. kolovoza, na dan kada je Hrvatska vojska u Oluji konačno oslobodila cetingradski kraj.

Ovogodišnje svečano obilježavanje Dana općine Cetingrad započelo je u 10 sati svečanom svetom misom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te polaganjem vijenaca na spomen obilježju palim braniteljima. Počast palim braniteljima kao i sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata u samom je središtu ovoga svečanog dana.

Misu je predvodio dekan mons. Mile Pecić, a koncelebrirali su župnik mons. Marijan Ožura te velečasni Stanko Smiljanić. Na misi su uz domaćina proslave, načelnicu Marinu Kalić sa suradnicima, sudjelovali i karlovački župan Damir Jelić, zamjenica župana Martina Furdek – Hajdin, gradonačelnici grada Karlovca, Slunja i Duge Rese te načelnici općina Rakovica, Ribnik, Bosiljevo, Vojnić, Topusko kao i načelnik općine Velika Kladuša iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, predstavnici hrvatskih branitelja i redarstvenika kao i mnogobrojni mještani i hodočasnici.

Dekan Mile Pecić je u nadahnutoj propovijedi spomenuo:“ Isus kaže učenicima imajući pred očima gladni narod:“Dajte im vi jesti“ Što mi imamo – pitali su se učenici –sedam kruhova i dvije ribice, nešto malo novca … Tu počinje čudo:kad su svi otvorili torbe i iznijeli ono što su imali tada je nastalo čudo obilja. Onda je narod poslušao Isusa i posjedao. Možemo reći da su srca slomila oholost i nevjeru i otvorila se drugome. A kad se srca otvore onda zapravo nastaje čudo … “ To čudo dogodilo se i nama u domovinskom ratu: Ništa nismo imali a nitko nije bio gladan i žedan.

Vijence za poginule hrvatske branitelje, tj. svih 47 hrvatskih žrtava s područja Cetingrada, položila je načelnica Općine Marina Kalić sa suradnicima, župan Damir Jelić, predstavnici hrvatskih branitelja, policije, vatrogasaca, nogometaša te nacionalnih manjina. Zatim je uslijedilo kratko odavanje počasti predsjedniku dr. Franji Tuđmanu kod njegove biste te sjećanje na njegov politički i vojni genij koji je vodio Hrvatsku u samim početcima njenog stvaranja.

Nakon mise te polaganja vijenaca, u Hrvatskom domu održana je svečana sjednica općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik vijeća Nikola Paulić, a okupljenima se obratila načelnica Marina Kalić, zatim župan Damir Jelić, karlovački gradonačelnik Damir Mandić te načelnik općine Velika Kladuša gospodin Fikret Abdić.

Načelnica Kalić je sve okupljene upoznala s radom općinskog poglavarstva te planiranim projektima. Najavila je rekonstrukciju javne rasvjete u Cetingradu i prometnica prema Đurin Potoku te obnovu dijela starog grada Cetina. Također je naglasila potencijal cetingradskog kraja za razvoj lovnog turizma i poljoprivrede kao i potrebu pokretanja poduzetničke zone. Trenutno je u planu izrada Strategije razvoja Općine za naredno razdoblje te korištenje sredstava iz fondova. Općinu Cetingrad krasi mnoštvo potencijala za gospodarski razvoj te je potrebno te potencijale prepoznati i znati ih kvalitetno iskoristiti.

Sve okupljene je zabavljalo Kulturno-umjetničko društvo Cetingradska tamburica, a proslava je protekla u pobjedničkom duhu zajedništva i veselja, ali i dubokog poštovanja prema svim žrtvama palim za slobodu Cetingrada i Hrvatske.

Pogledajte galeriju slika: