Velika Gospa u Cetingradu 15.08.2011 i 12. Folkorni Susreti Korduna

Naša crkva u Cetingradu posvećena je Velikoj Gospi i zaštitnik je župe. Ovaj narod uvijek je rado štovao Majku Božju stoljećima već od 1334. godine. Zato za taj dan dolaze mnogi naši iseljenici i štovatelji Marijini.
Ove godine taj dan pada ponedeljkom i nije ništa smetalo, da narod hrli ovamo iz svih susjednih župa na Kordunu. Zatim su došli gosti iz Amerike, Kanade, Australije. Iz Evrope gdje naših ima: iz Švedske, Švicarske, Njemačke, Austrije, Holandije. Iz naše lijepe Slavonije, iz Zagreba, Karlovca itd.
Prva misa na dan Velike Gospe bila je u 9 sati, koju je služio župnik mons. Marijan Ožura. Druga misa bila je u 12 sati, koju je predvodio veleč. Antonio Čutura, župnik iz Cvitovića i Lađevca. Koncelebrirali su: preč. Pero Bogut iz Rakovice i domaći župnik Marijan Ožura. Sveta ispovijed bila je od 11 do 12 sati. No kako je bilo mnogo penitenata za ispovijed nastavio je sve do kraja mise dekan mons. Mile Pecić.
Čitači za vrijeme mise bile su devojke: Milana Kampić, Marina Medved i Ivana Štajnduhar. Ministrirali su: Ante Mateša, Pero Rupčić i Magdalena Kučinić. Pjevali su naši pjevači i pridružili se pjevači iz Slunja i svi ostali gosti. Svirao je na orgulje Kristijan Katić i dirigirao je Ivan Paulić iz Rijeke. Crkva je bila dupkom puna i pobožno su pratili svi prisutni i strpljivo, jer je bila vrućina i sve nabijeno u crkvi. Cvijeće za oltar poklonio nam je gosp. Jure Katić iz Slunja.
Ove godine na blagdan Velike Gospe u Cetingradu su održani i 12. Folklorni Susreti Korduna. Naš zbor Velike Gospe uzveličali su kud-ovi i to:

  • KUD Cetingradska Tamburica (domaćin)
  • KUD Izvor, Rakovica
  • KUD Korana, Slunj
  • KUD Graničar, Cvitović
  • KUD Lađevčani, Lađevac
  • KUD Sveti Duh, Hrvatski Blagaj i Pavlovac
  • KUD Liskovac, Cazin, Bosna i Hercegovina
  • KUD Korana iz Zagreba
  • Pjevačka skupina Drežničanke, Drežnik Grad

Iza mise nastavilo se narodno veselje sve do kasno uvečer. Zahvaljujemo se svima na druženju i na molitvi i neka nas nebeska Gospa prati i čuva dalje u životu.

Marijan Ožura, župnik

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.