FESTIVAL TAMBURAŠKE GLAZBE HBZ

COLUMBUS, OH – U Columbusu, glavnom gradu Američke države Ohio, održan je 24. Odrasli tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice u Americi. Na pozornici otmjenog hotela Hyatt Regency, u strogom centru grada, tijekom vikenda 5, 6 i 7. studenog nastupilo je 29 tamburaških i folklornih zborova iz Kanade i Sjedinjenih američkih država. Više od 700 tamburaša i folkloraša učestvovalo je u TamFESTU i prikazalo, i pokazalo da “nema doma, bez svog Doma”. Trodnevno slavlje hrvatske kulturne baštine pratilo je nekoliko tisuća posjetitelja.

Odrasli tamburaški festival HBZ održava se, neprekidno od 1987.g., prvog vikenda u studenom i svake godine ‘seli’ u drugi grad Amerike ili Kanade. S time se, uz slavlje, čuvanje i predstavljanje naše bogate kulturne baštine veže naš hrvatski rod na ovom sjeveroameričkom kontinentu u doista “Zajednicu koja mari”. Tako uz Omladinski TamFest koji se održava prvog vikenda u srpnju od daleke 1967., ova naša najveća udruga Hrvata u svijetu izvršava svoju temeljnu zadaću čuvanja naše bogate kulturne baštine i prenošenja na buduća pokoljenja i prijatelje iz drugih etničkih skupina. Predsjednik Luketich sa svojim suradnicima, glavni je pokretač ovih festivala svjestan golemog značenja njihove uloge u očuvanju našeg jezika, kulture i indentiteta. I u njegovoj vlastitoj kući dan se započima i okončava uz zvuke tamburice. Tu strast i ljubav prenosi na sve članove obitelji, Zajednice i prijatelje koje susreće u svom zaista burnom životu. Jer ‘tambura’ nas je veselila, čuvala i očuvala u ovom dalekom svijetu. A taj mali sićušni instrument, nošen u iseljeničkoj torbi, danas prenosi sve vrste melodija iz glazbenog stvaralaštva. To potvrđuju mnogi talenti današnjice, i to baš izrasli ovdje u Americi, od tih prvih i radinih doseljenika.

Interesantna je činjenica da kroz dvodnevno slavlje naše kulturne baštine, uz sudjelovanje 29. kulturno-umjetničkih društava, osvježeni su korijeni kulturnog nasljeđa i bogastva svih kulturnih areala domovine Hrvatske. I to bez nekih ranijih i međusobnih dogovora. Tako smo na pozornici mogli uživati u starim i novim melodijama, i kolima iz; Dalmacije, Like, Gorskog kotara, Istre, Žumberka, Korduna, Turopolja, Hrvatskog Zagorja, Podravine i Posavine, Prigorja, Slavonije, Bačke i Baranje te susjedne Bosne i Hercegovine. TamFest nije natjecateljskog karaktera ali godi činjenica s koliko se ljubavi i odricanja pripremaju programi za nastup, i s koliko odgovornosti i talenta muzički direktori i koreografi predstave sve to gledateljstvu. Ni najmanje sitnice se ne prepuštaju slučajnosti. A to impresionira, motivira i upućuje na stvaralaštvo i štovanje očevine i djedovine.

Kordun i općina Cetingrad bili su lijepo predstavljeni na festivalu sa strane njihovih iseljenika. Kulturno umjetničko društvo “Zvuci domovine Hrvata Korduna” iz Clevelanda izvelo je pučke običaje, kola i glazbu vezenu za svadbu. Kao i uvijek ovo društvo se ističe i po brojnosti. Ima u svom sastavu članova svih uzrasta. Glazba im je odlična; s naglaskom na tamburicu ali praćena s harmonikom koja je u kraju “Korduna, Like i Gorskog kotara” vrlo popularn glazbeni instrument. Zastavnik je bio odličan! To je isto prepoznatljivo i karakteristično za ovaj kraj; i u prošlosti i danas. Naš Grga (Mišo Paulić) i ostali koji su trebali kazati, što su morali kazati, su istinska slika (i glas) našeg čovjeka i kraja (sela … s kojim se uvijek ponosimo). Nove narodne nošnje bile su pravo osvježenje i ‘potpora’ svadbenoj svečanosti. Lijepe su i dopadljive! Oženja i mlada isto slika našeg kraja; mladi, lijepi, poletni ali tihi (sa dozom sramežljivosti, skromnosti). Pravi mladenci. Sve se je drugo odvijalo u ritmu svadbenog veselja i odličnoj koreografiji Kate Stepić.

Riječi dobrodošlice i pozdrava uputio je okupljenima Glavni predsjednik HBZ u Americi Bernard M. Luketich a program je vodio dopadljivo Glavni tajnik/blagajnik Edward W. Pazo. TamFestu bili su nazočni i mnogi drugi odbornici Glavne uprave a mnogi od njih i direktno učestvovali u progamu. Sv. misa slavljena je u nedjelju jutro u službi vlč. Williama A. Hritsko iz Coshoctona (OH) i uz koncelebraciju vlč. Mihaela Huszti iz Clevelanda (također iz Ohia).

Tako je grad Columbus, i Američka država Ohio uz nedavno izabranog guvernera Johna Kasicha hrvatskog podrijetla, bila zaista ovog vikenda svjetska pozornica slavlja i ponosa na hrvatsku kulturnu baštinu.

Tekst i snimke: Franjo Bertović

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.