Kordunaško prelo u Clevelandu

Kulturno-umjetničko društvo “Zvuci domovine Hrvata Korduna” iz Clevelanda, u američkoj državi Ohio, održalo je tradicijski kulturni skup “Prelo”. Priredba se je održala 6. siječnja 2007. godine u Hrvatskom nacionalnom domu “Kardinal Stepinac”. Otmjena dvorana Doma bila je dupkom popunjena. U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su uz domaćine: Tamburaški i plesni zbor “Zelena polja” iz Clevelanda te gostujući Tamburaški zbor “Sv. Juraj” iz Cokeburga, Pensilvanije.

Prelo je započelo s igrokazom “Odlazak Jose u Ameriku” i “Životarenje Grge u Americi” koji je izvela dramska sekcija, po spisateljici teksta i scenarija Kate Stepić. Tako se je duh nekadašnjeg pučkog prela iz Cetingrada prenio na pozornicu u Clevelandu u kojem je publika izrazito uživala. Mir i neopisivu pozornost u dvorani narušavao je po koji vatreni pljesak i smijeh gledateljstva. To je i najbolja kritička ocijena zamišljenog i izvedenog “kordunaškog prela”.
Potom su gosti iz Cokeburga, pod dirigentskom ‘tamburicom’ Marlene Luketich-Kochis izveli splet najnovijih pjesama i tamburaške glazbe. “Zelena polja” uz tamburašku glazbu i pjesmu izveli su nekoliko kola a, domaćinima – Zvuci domovine Hrvata Korduna – pripao je završni dio, opet uz duhovite dosjetke Grge (Miše Paulića) ali i uz njegovo bećarsko držanje, pjevanje i sviranje. Lijepa i lepršava narodna nošnja Cetingrada te mnogobrojni tamburaši i folkloraši popunili su veliku pozornicu te izveli splet pjesama i kola iz Korduna. Zaista nešto lijepo i nesvakidašnje!
Na ‘Prelu’ su bili nazočni Glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi Bernard M. Luketich, Glavni tajnik Edward W. Pazo, konzul RH iz Chicaga i vlč. Mirko Hladni, župnik hrvatske crkve Sv. Pavla u Clevelandu. Lijepe riječi vlč. Hladnog i predsjednika Luketicha upućene organizatorima, gostima i gledateljstvu isto će ostati u neizbrisivom sijećanju.

Tako je naša velika hrvatska naseobina Clevelanda i mnogobrojno članstvo Hrvatske bratske zajednice skrenilo pozornost na sebe i uzorito izkazala ljubav, skrb i odlučnost da se naše bogato kulturno-umjetničko blago ponosno čuva i prenosi na nove generacije. Čestitamo!