XXII KONVENCIJA HRVATSKE BRATSKE ZAJEDNICE

LAS VEGAS, NV – 22. Nacionalna konvencija Hrvatske bratske zajednice završila je s radom, u Las Vegasu, u Nevadi. Na vrlo uspješnom, trodevnom zasjedanju, određene su glavne smjernice kretanja naše najstarije i najveće udruge Hrvata u svijetu za naredno četverogodišnje razdoblje. Potvrđen je izvanredan financijski rast i stabilnost Zajednice, uloga i zadaća. Čuvanje kulturne baštine, jezika i indentiteta ostaju i dalje važne obveze članstva i uprave.

Konvencija je s dugotrajnim aplauzom pozdravila vizionarsko i uzorito vodstvo Zajednice po Glavnom predsjedniku Bernardu M. Luketichu te ga s aklamacijom izabrala za naredni mandat. Delegati su isto tako uočili timski, iskusni i odgovorni rad Izvršnog odbora HBZ, sa izvanrednim poslovnim rezultatima te isto s aklamacijom ostavili na dužnosti potpredsjednika i direktora članskih usluga Josepha Brigicha te tajnika/blagajnika Edwarda Pazu. Zabilježen je impresivan porast imovine HBZ od 84,9 milijuna američkih dolara, kroz četverogodišnje razdoblje, od posljednje konvencije održane u Atlanti, u Američkoj državi Georgiji. Na dužnost drugog potpredsjednika Zajednice jednoglasno je izabrana Bernadette Luketich-Sikaras iz odsjeka 354, iz Cokeburga u Pensilvaniji.

Uz optimalne uvjete za rad, koje je pružao Hotel Flamingo, u najzabavnijem gradu na svijetu – Las Vegasu –

ova konvencija ući će u povijesne knjige kao jedna od najkraćih. Završila je s radom, trećeg dana zasjedanja, već u 15:30. To uz ostalo upućuje na jedinstvo članstva i odsjeka koji djeluju u redovima Zajednice te na odlične rezultate postignute u minulom četverogodišnjem razdoblju.

Uz mnogobrojne čestitke i pozdrave konvenciji, delegate i goste pozdravio je hrvatski veleposlanik iz Washingtona Neven Jurica, generalni konzul Ante Barbir iz Las Angelesa, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i vel. fra Paul Maslač iz Milwaukee.

Kod otvaranja i intoniranja državnih himnih: Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Hrvatske svirao je tamburaški zbor “Berde Band” iz Slavonskog Broda sa ‘Đenkom’ Viktorijom Kulišić iz Osijeka. Oni su također zabavljali delegate i goste konvencije na svečanom banketu održanom koncem prvog dana zasjedanja.

Republiku Hrvatsku i šest odsjeka koji djeluju na domovinskom tlu, zastupao je Zlatko Čandarević i Branko Somek iz Zagreba, Damir Bačić iz Županje i Ivica Francetić iz Ogulina. Tajnik odsjeka 2001 Ivan Bertović primio je posebnu nagradu i priznanje za osobito zalaganje i upis novih članova u redove Zajednice u članskoj kampanji „Convention Campaign 777“ i „Convention Champagne Brunch“. Konvencijsku šampanjsku nagradu kod svečanog ručka primio je i predsjednik odsjeka 2007 HBZ Damir Bačić iz Županje.

Brat Bačić pozdrave i čestitke uputio je delegatima u ima odsjeka 2004 iz Koprivnice, odsjeka 2005 iz Rijeke, odsjeka 2006 iz Splita te odsjeka 2007 iz Županje, koje je zastupao na ovom konvencijskom zasjedanju a Ivica Francetić u ime odsjeka 2001 iz Ogulina. Najbrojnija delegacija, sa 35 članova, došla je iz Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem i predsjednikom odsjeka 2000 Zlatkom Čandarevićem.

Franjo Bertović

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.